Warning: Undefined array key "file" in /data01/virt85320/domeenid/www.signeventsel.ee/htdocs/wp-includes/media.php on line 1723

Warning: Undefined array key "file" in /data01/virt85320/domeenid/www.signeventsel.ee/htdocs/wp-includes/media.php on line 1723

“Kõigepealt pead võitma mõttes, siis saad võita elus!” John Addison

Uskumus on seisund, sisemine kujutlus, mis juhib meie käitumist.

Kasulikud on need uskumused, mis annavad meile jõudu, lootust usku endasse, teistesse inimestesse ja kogu maailma headusesse. Kasulike uskumuste toel tuleme paremini toime raskete olukordadega oma elus, õpime elust rõõmu tundma, oskame luua suhteid, neid hoida ja saavutada edu oma ettevõtmistes.

Piiravad uskumused vastupidiselt kahandavad meie jõudu, usku ja lootust hakkama saada ja raskusi ületada. Piiravate uskumuste kütkes tunneb inimene end üksildase ja õnnetuna ning kannatused on tema elus on sagedasteks külalisteks.

 Uskumused kujunevad meid ümbritseva keskkonna mõjul. Eriti olulised on lapsepõlvekodu mõjutused. Määravaks saavad meie teadmised, kogemused ja läbielamised.

  • Uskumused moodustavad isiksuse alusmüüri. Nad määravad ära, kui väärtuslikuna või väärtusetuna Sa ennast tunned, kas oled usaldav või kahtlustav, pädev või asjatundmatu, valmis riskima või alalhoidlik.
  • Uskumused mõjutavad Sinu enesehinnangut, tööga toimetulekut, meeskonnatöö oskuseid, suhteid, küllust ning isegi mentaalset ja füüsilist tervist.
  • Uskumused on salvestatud alateadvusse ning moodustavad tajufiltreid, läbi mille Sa maailma näed. Nende tööd võrreldakse arvutiprogrammidega – kõik sõltub sellest, milline programm on käivitatud. Seepärast oleme me ka kõik erinevad.

Kuidas muuta uskumusi? 

  1. Esmalt keskendu sellele, mida Sa soovid. Positiivsele, innustavale lõpptulemusele.
  2. Siis oleks hea korraks läbi mõelda, miks see on Sinu jaoks tähtis? Mis Sinu elus muutuks, kui soovitu täituks? Uus uskumus kinnistuks.
  3. Seejärel tuleks oma uut soovi võimalikult täpselt ette kujutada ehk visualiseerida. Milline Sa oled? Kuidas käitud? Mida oluliseks pead? Kas Sa näed ennast mõnes situatsioonis soovitud viisil käitumast?
  4. Ära unusta ka lisaks piltidele ka sõnade võimast jõudu – uut uskumust tuleks nii iseendale igapäevaselt korrutada, kuid miks mitte rääkida ka sellest pereringis või sõpradega.
  5. Visualiseerimise protsessi ning endale näiteks hommikuti peegli ees kinnitamist peaks kordama igapäevaselt kuu aega järjest, kuni ta on korralikult alateadvusse kinnistunud ning hakkab Sinu elu juhtima.

Kui sa ei näe oodatud (ja soovitud) tulemusi, on loomulik, et usk lööb kõikuma. Niipea kui kaotad usu, sumbub ka ind eesmärgi pärast pingutada.